Vrouw Maria onderwaterarcheologie-project zoekt verder

Onderwaterarcheologe en onderzoeker Riikka Alvik uit Finland is al enige jaren bezig met het wrak van het schip de Vrouw Maria. Dit Hollandse schip de Vrouw Maria strandde in 1771 onder schipper Reinoud Lourens uit Amsterdam op de rotsen bij de Alland-eilanden. Aan boord waren waarschijnlijk 27 schilderijen van de hand van Hollandse meesters, door Catharina II van Rusland aangekocht voor de Hermitage (o.a. schilderijen van Gerrit Dou, Gabriel Metsu en Philips Wouwerman). De meeste werken zijn met het wrak ten onder gegaan.

Zie ook Speuren in de Sonttolregisters, in de publicatie van Tresoar, Letterhoeke, met een tekening van het schip dat rechtop op de zeebodem staat, op een diepte van 40 meter.

Er staan prachtige video-beelden van op YouTube, zie bijvoorbeeld Vrouw Maria wrecked in the Baltic (hierboven), First dive, Second dive en Interactive Installation for shipwreck Vrouw Maria.

Interessant is ook het onderzoek van Christian Ahlström dat hij uitgebreid beschreef. Het schip blijft op de zeebodem omdat het bergen en tentoonstellen rond de 100 miljoen zou gaan kosten.

Vorig jaar is ook een boek gepubliceerd n.a.v. een tentoonstelling in het Fins Maritiem Museum in Kotka: Lost at Sea, Rediscovered.

Alvik is nu op zoek naar de betekenis van merken op een opgedoken deksel van een houten vat. Deze merken en initialen komen niet voor in de documenten die bewaard zijn gebleven over de delen van de lading die destijds gered zijn. Ogenschijnlijk zijn de initialen LS te zien, een huismerk met v AE, mogelijk ook van een naam (bv van Aeghen) en een symbool dat op een kroontje lijkt. Van wie of welk bedrijf zou dit kunnen zijn?

Dit is wat ze ons mailde:

“We lifted a lid of barrel last year with several different kinds of marks ( I add the pics in this mail). I would be very interested in these! There are marks in the list of the salvaged cargo, but this mark on the lid does not come up in this document. In the (second) picture “keskikuvio” (in English the mark in the middle) there is some kind of a symbol that probably means a name?”

De vraag is dan ook aan u als maritieme historicus, onderwaterarcheoloog etc: herkent u de (huis)merken of initialen in de bijgaande foto’s?

alakuvio_1

keskikuvio_1

sivukuvio_2

VrouwMaria1_0

Dit bericht werd geplaatst in Blog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s