Sonttolregisters online zoekt vrijwilligers

Het project Sonttolregisters online (STRO) betreft de realisatie van een voor iedereen gratis online raadpleegbare elektronische databank met de gegevens uit de Sonttolregisters op www.soundtoll.nl. Het is een project van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar te Leeuwarden.

De databank bevat op dit moment de gegevens van circa 1,5 miljoen doorvaarten uit de jaren 1633-1857. Wij zijn begonnen met de invoer van de resterende circa 300.000 doorvaarten uit de periode 1497-1630. Wij zoeken vrijwilligers die ons daarbij willen helpen.

De Sonttolregisters behoren tot de belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. De originele Registers worden bewaard door het Rijksarchief in Kopenhagen. Zij vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat die de Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. De STR omvatten de registratie van de doorvaarten van alle koopvaardijschepen door de Sont. Ze zijn (met enige hiaten) bewaard gebleven voor de periode 1497-1857 en bevatten gegevens over circa 1,8 miljoen doorvaarten.

De deelnemers aan dit project bouwen mee aan een monumentaal instrument voor historisch onderzoek. Nu al wordt Sonttolregisters online voortdurend geraadpleegd door zowel professionele onderzoekers als amateurs. U kunt de gegevens thuis, op uw eigen computer invoeren.

Dit is geen gemakkelijk werk. De Sonttolregisters (STR) zijn met de hand in het Deens geschreven. Het schrift is vaak lastig te lezen en de tolaangiften veranderen vaak van opmaak. Per doorvaart noemen de STR als regel de datum, de naam van de schipper, zijn woonplaats en vertrekhaven, de lading en het tolbedrag. Maar er zijn veel varianten en uitzonderingen. Voorkennis is niet nodig, maar u moet bereid zijn het schrift te leren lezen en de gegevens in te voeren. Natuurlijk helpen wij u daarbij. U hoeft geen Deens te kennen. Het Deens van de STR is over het algemeen snel te begrijpen.

Interesseert dit werk u? Wilt u nadere inlichtingen? Neem dan contact met ons op via www.soundtoll.nl.

STR online wordt financieel ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Rijksuniversiteit Groningen, Tresoar, een aantal Friese culturele fondsen, SNS REAAL Fonds en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Bron: Sonttolregisters Online

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s