Onlangs verschenen: Het leven van Michiel de Ruyter

rainbow_brandtGerard Brandt, Het leven van Michiel de Ruyter
Gekozen, hertaald en ingeleid door Vibeke Roeper en Remmelt Daalder
Uitgeverij Rainbow, Amsterdam
251 blz.
€ 8
ISBN: 9789041711519

We blijven nog even in De Ruyter-sferen, want met een goed gevoel voor timing is begin dit jaar bij Uitgeverij Rainbow Het leven van Michiel de Ruyter verschenen. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een heruitgave van de bewerkte en hertaalde versie van Gerard Brandts lijvige biografie over de zeeheld uit 1687. Deze heruitgave verscheen in 2007 voor het eerst, toen bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep.

Dat Michiel de Ruyter meer dan drie eeuwen na zijn dood nog steeds een van Nederlands meest bekende historisch personen is gebleven is in belangrijke mate te danken aan zijn biograaf, Gerard Brandt. Dankzij Brandt kennen we veel van de anekdotes die kleur geven aan ons beeld van het leven van De Ruyter. Zijn lijvige – 1063 bladzijden – biografie Het leven en bedryf van den heere Michiel de Ruiter verscheen in 1687. Historici Vibeke Roeper en Remmelt Daalder hebben alle hoogtepunten uit het omvangrijke werk van Gerard Brandt bijeen gebracht en hertaald naar het Nederlands van nu. Achterin zijn een woordenlijst en een overzicht van de gebruikte fragmenten toegevoegd. En dat alles voor een prijs (8 euro) die zelfs onder dat van een bioscoopkaartje ligt.

Gerard Brandt (1626-1685) was predikant en in zijn tijd een bekende schrijver. Hij schreef onder andere over de levens van Joost van den Vondel en Hugo de Groot. In 1681 kreeg Brandt van Michiel de Ruyters zoon Engel opdracht een biografie over zijn in 1676 overleden vader te schrijven, waaraan hij vervolgens zes jaar werkte. Het oorspronkelijke werk van Brandt kan overigens in PDF-formaat worden gedownload bij de DBNL.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s