Standaardwerk over Nederlandse scheepsbouw (1876-1880) online beschikbaar

Tideman

Plaat met pantserschepen afkomstig uit het Memoriaal van de Marine.

Bruno Joannes Tideman (1834-1883) was de belangrijkste Nederlandse marine-ingenieur van de negentiende eeuw. Hij benaderde scheepsbouw zowel vanuit een praktische als theoretische invalshoek. Zo deed hij als eerste proeven met schaalmodellen om optimale rompvormen te ontwerpen.

Van groot belang is zijn tussen 1876 en 1880 verschenen Memoriaal van de Marine, een standaardwerk.

Tideman stond middenin de moderne technische ontwikkelingen in de toenmalige bouw van marineschepen, met de overgang van zeil naar stoom en van hout naar ijzer. Uiteindelijk resulteerde dat in pantserschepen, onderzeeboten en de introductie van geharde puntgranaten, torengeschut en torpedo’s.

Nederlandse marine-officieren en ingenieurs zoals Tideman volgden de internationale ontwikkelingen nauwgezet en adviseerden de minister van marine hierover.

Tegen deze achtergrond moet het Memoriaal van Tideman worden gezien. Het geeft een uitstekende indruk van wat er op dat moment bekend was over materiaalsoorten, theoretische berekeningen, bouwkosten etc. De bibliotheek van de Koninklijke Mij. De Schelde bezit een exemplaar van dit standaardwerk. Omdat hiervan slechts enkele exemplaren beschikbaar zijn bij musea en andere culturele instellingen heeft het Gemeentearchief Vlissingen het initiatief genomen om het boek te digitaliseren en beschikbaar te stellen via Open Cultuur Data.

Door te klikken op ‘Inventaris’ worden de scans zichtbaar per livret (hoofdstuk). Binnen elk livret kunnen de gescande pagina’s op het computerscherm worden bekeken of als jpg-bestand worden opgeslagen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s