Leidse hoorcollegereeks maritieme geschiedenis over migratie over zee

De Universiteit Leiden organiseert traditiegetrouw in het najaar een hoorcollegereeks maritieme geschiedenis waar ook niet-studenten van harte welkom zijn. Dit jaar zal de collegereeks in het teken staan van migratie over zee en draagt de titel Mensen als goederen. Maritieme aspecten van migratie (1600-heden).

Bestudering van migratie over zee vanaf de vroegmoderne tijd tot heden maakt het mogelijk om belangrijke maritiem-historische thema’s in interdisciplinair verband en in een mondiale context te bespreken en te onderzoeken zoals de slaven- en koeliehandel, pelgrimsvaart, toerisme, het leven aan boord van migrantenschepen, havenbuurten als smeltkroes van culturen, de internationale maritieme arbeidsmarkt en de grenzen en mogelijkheden van het migratiebeleid.

Het hoorcollege sluit ook aan bij eigentijds onderzoek naar oceanen als complexen, als verbindingswegen voor het transport van mensen, goederen en ideeën, als bron van economische activiteiten, en als prikkel tot technologische innovaties en internationale regelgeving. In deze hoorcollegereeks worden de oorzaken, gevolgen en risico’s van migratie over zee ingeleid en vervolgens aan de hand van concrete voorbeelden nader uitgewerkt.

Enkele vragen die tijdens het hoorcollege aan de orde komen zijn wat waren de verschillen en overeenkomsten bij het vervoer van slaven, landverhuizers en anderen? Wat is de relatie tussen technologische ontwikkelingen in de scheepvaart en de groei van migratiestromen? In welke mate beïnvloedde globalisering de samenstelling en herkomst van de scheepsbemanningen? Wat zijn de ervaringen van het NAVO-eskader in de Middellandse Zee? Voor bepaalde onderwerpen zullen experts worden uitgenodigd die hun eigen onderzoek toelichten of uit ervaring spreken.

Data: iedere donderdag, vanaf 15 september 2016
Tijd: 20.00 (precies)-21.30 uur
Locatie: Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw, Leiden

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Voor leden. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s