Wrak groot schip gevonden in Flevoland

Omgevallen zijkant van het wrak, met zware dekknie, in één van de proefputten. (Foto: IFMAF)

Omgevallen zijkant van het wrak, met zware dekknie, in één van de proefputten. (Foto: A.F.L. van Holk, International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland)

In Rutten (Flevoland) wordt op dit moment een opgraving uitgevoerd naar een wrak van een groot schip. De omvang van het schip verraste het archeologisch onderzoeksteam. Dat ging er vanuit dat de voormalige Zuiderzee met het ondiepe vaarwater, niet geschikt was voor dergelijke grote schepen. Het wrak dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de achttiende eeuw.

Het scheepswrak is tijdens ploegwerkzaamheden ontdekt. De afmetingen van de verschillende constructiedelen van het wrak, zoals een dekknie en de kielbalk, geven aan dat het gaat om een groot zeegaand schip, met een geschatte lengte van meer dan 30 meter. Het wrak dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de achttiende eeuw.

Flevoland is het grootste scheepskerkhof op het droge ter wereld. De 430 wrakken die in de Flevolandse bodem liggen zijn voornamelijk van vissersschepen en binnenvaartschepen. Helaas is de kwetsbaarheid van dit maritieme culturele erfgoed in de bodem van Flevoland groot. De meeste wrakken liggen vlak onder het maaiveld en de kans is groot dat ze tijdens grondbewerking worden geraakt. Deze nieuwe vondst onderstreept opnieuw het belang van Flevoland als schatkamer van de scheepsarcheologie en de belangrijke rol die de Zuiderzee speelde als verkeersknooppunt.

Het team van de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (Rijksuniversiteit van Groningen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nieuw Land Erfgoedcentrum, gemeente Lelystad) en de afdeling Flevoland van de Archeologische Werkgroep Nederland voert de opgraving uit.

Bron: Nieuw Land

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s