Gordon Atlas online

Gordon-atlas online

Robert Jacob Gordon, Giraf met links een Khoi, 1779. Collectie Rijksmuseum

Gelijktijdig met de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 in het Rijksmuseum is de Gordon Atlas online gepubliceerd.

Robert Jacob Gordon (1743-1795) was een Nederlands militair, ontdekkingsreiziger, natuurwetenschapper en linguist van Schotse afkomst. Vanaf 1780 was hij namens de VOC commandant van de Kaapkolonie.

Tussen 1773 en 1795 maakte Gordon maar liefst zes reizen door zuidelijk Afrika. Beschrijvingen van de vier reizen die hij maakte tussen 1777 en 1786 zijn bewaard gebleven. Gordons brede belangstelling komt duidelijk tot uitdrukking in zijn minitieuze beschrijvingen van het Kaapse landschap en zijn bewoners. Gordon onderzocht, beschreef en classificeerde bijvoorbeeld honderden dieren en planten, leerde de belangrijkste Khoisan en Bantu-talen, maar verrichtte ook meteorologische metingen, deed landmetingen en geologisch onderzoek en beschreef voor schippers de toegang tot baaien en veilige ankerplaatsen alsmede de ligging van verraderlijke riffen en stromingen.

De zogenaamde Gordon Atlas, bestaand uit 455 tekeningen en kaarten, werd in 1914 door het Rijksmuseum verworven. In 1964 werden zijn reisverslagen herontdekt en in 1979 aangekocht door de Brenthurst Library in Johannesburg. In het Nationaal Archief bevinden zich in de Collectie Fagel brieven die Gordon aan griffier Hendrik Fagel stuurde.

Deze tekeningen, kaarten, verslagen en brieven zijn nu in digitale vorm op www.robertjacobgordon.nl bijeengebracht, getranscribreerd en van uitgebreid commentaar voorzien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s