“Het einde van een tijdperk”. Afscheid KLTZ SD Harry de Bles van het Marinemuseum

Harry de Bles werd in 2012 benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Foto: Museumvereniging

Dertig jaar lang was het Marinemuseum in Den Helder de werkplek van haar directeur, kapitein-luitenant ter zee Harry de Bles. Vanaf maart 1990 hield hij zelf het roer stevig in handen. Het Marinemuseum ontwikkelde zich onder zijn leiding tot een professioneel museum, aantrekkelijk voor een breed publiek.

Ter gelegenheid van zijn afscheid op 16 februari 2017 werd bij het KIM een klein symposium georganiseerd als afscheidscadeau van het maritieme werkveld. In korte presentaties belichtten Adri van Vliet van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Harry’s eigen museumcollega’s Annette de Wit en Leon Homburg huidige en toekomstige ontwikkelingen en plannen op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse marine, en van het Marinemuseum. Na de pauze kwamen Remmelt Daalder (voormalig conservator picturalia van het Scheepvaartmuseum), Henk den Heijer (emeritus hoogleraar zeegeschiedenis) en Jelle van Lottum (senior onderzoeker Huygens ING) aan het woord. Zij lieten zien wat de digitalisering betekent voor maritiem historisch onderzoek, en voor een digitale publicatie-in-wording als de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland.

Na het symposium volgde in de Marineclub een druk bezochte afscheidsreceptie. Harry de Bles kreeg onder grote bijval voor zijn vele bijzondere verdiensten de erepenning van de stad Den Helder en van de zijde van de marine de Prins Hendrik-penning uitgereikt. Op de website marineschepen.nl wordt zijn vertrek omschreven als “het einde van een tijdperk”.

Els van Eijck van Heslinga

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s