Activiteiten rond 350 jaar Tocht naar Chatham

De Ruyter

Het verbranden van de Engelse vloot bij Chatham, juni 1667, tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog (1665-1667), Willem Schellinks, 1667 – 1678 (Rijksmuseum SK-A-1393)

Deze week is het 350 jaar geleden dat de Tocht naar Chatham plaatsvond. Verschillende activiteiten vinden in Nederland plaats om dit moment te herdenken:

  • Momenteel zeilen 90 zeilboten vanuit Vlissingen richting Chatham.
  • Op 8 juni opende een tentoonstelling in het MuZEEum: 350 jaar Tocht naar Chatham in de Pakhuizen. In deze expositie is onder andere een scheepsmodel te zien van de Zeven Provinciën en de Walcheren. De expositie is nog te bezoeken t/m 1 oktober 2017.
  • Op 10 juni vond een roeiwedstrijd plaats op de Theems.
  • Op 14 juni publiceerde Suze Zijlstra (Universiteit Leiden/Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis) een stuk over wat we met de Tocht naar Chatham herdenken.
  • Op 17 juni opent de tentoonstelling ‘Zeeslag! Vaar mee, strijd mee!‘ in het Marinemuseum in Den Helder. Deze tentoonstelling herdenkt twee belangrijke zeeslagen, namelijk de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942).
  • Het Rijksmuseum organiseert een symposium over de Tocht naar Chatham op 19 juni. Dit symposium is gekoppeld aan een tijdelijke tentoonstelling over de Tocht naar Chatham.
  • De Vereniging Vrienden van de Witt heeft een tweedaagse conferentie gepland op 23 en 24 juni: ‘Dutch Raid on Chatham Dockyard in 1667: its Anglo-Dutch Context and Legacy’.

De Tocht naar Chatham speelt natuurlijk ook een rol in de film Michiel de Ruyter. Dat bij een dergelijke productie veel komt kijken, blijkt wel uit het interview van Nykle Dijkstra met Gordon Laco, de historisch adviseur van de film Master and Commander: the Far Side of the World.

De webredactie voegt activiteiten die ontbreken graag nog toe aan dit overzicht. Mail tips naar webredactie@zeegeschiedenis.nl.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s