Boekpresentatie Ruud Paesie – Sociëteit van Essequebo

Maritiem historicus Ruud Paesie presenteert zijn nieuwe boek Sociëteit van Essequebo op vrijdag 3 november om 16.00 uur in boekhandel de Drvkkery in Middelburg. Schermafbeelding 2017-10-12 om 23.07.03

De maritieme geschiedenis van Middelburg kent een lange traditie van handels- en scheepvaartorganisaties, zoals de VOC, WIC en MCC. Minder bekend is de in 1771 opgerichte ‘Societeyt ter Navigatie op Essequebo en annexe Rivieren’. Doorgaans afgekort tot Sociëteit van Essequebo (SvE).

De oprichting was het gevolg van een decennialange belangenstrijd tussen Amsterdam en Middelburg om de Zuid-Amerikaanse kolonie Essequebo en Demerary, het huidige Guyana. Om de Zeeuwse krachten te bundelen trok de Sociëteit kapitaal aan door middel van een aandelenemissie, waarvoor zo’n 180 aandeelhouders tekenden. Daarmee kochten de gekozen directeuren fregatten aan voor de vaart op de genoemde kolonie.

Tot op heden is nauwelijks aandacht besteed aan dit maritieme bedrijf. Deels kan dit verklaard worden door gemis aan bronnenmateriaal, want tijdens de oorlogsbrand van mei 1940 ging het stadsarchief van Middelburg in vlammen op. De toen al incomplete bedrijfsadministratie van de SvE ging daarbij volledig verloren.

Ondanks dit gemis aan archiefmateriaal is de auteur erin geslaagd om de geschiedenis van dit scheepvaartbedrijf te reconstrueren. Daarvoor onderzocht hij enkele tientallen Nederlandse archiefcollecties en documenten in particulier bezit. Met deze studie wordt een onderbelicht stukje geschiedenis uit het Nederlandse maritieme verleden aan de vergetelheid onttrokken.

Over de auteur

Ruud Paesie (1956) is maritiem historicus. Hij publiceert over uiteenlopende maritieme onderwerpen, veelal vanuit een Zeeuws perspectief.

Programma

    • Welkom door Jan de Vlieger, directeur de Drvkkery
    • Inleiding door Ruud Paesie
    • Aanbieding eerste exemplaar aan jhr. mr. Dolph Boddaert, nazaat van de president-directeur van de Sociëteit van Essequebo
    • Hapje, drankje & signeren

Locatie: Boekhandel de Drvkkery, Markt 51, Middelburg
Contactinformatie Ruud Paesie: ruud.paesie@inter.nl.net

Bericht geplaatst namens Ruud Paesi en Boekhandel de Drvkkery

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .