Nieuwe tentoonstellingen in Harlingen en Sneek

Vrijdag 25 mei 2018 vond in het Hannemahuis de opening plaats van de nieuwe tentoonstelling “Een droom in duigen”. In samenwerking met het Nationaal Scheepvaartmuseum in Polen organiseren het Fries Scheepvaart Museum en het Harlinger Gemeentemuseum Hannemahuis deze zomer een expositie over het Friese kofschip de Jonge Seerp. Deze dubbeltentoonstelling vertelt het verhaal van schipper Johannes Leenderts en zijn bemanning die in 1791 vanuit Harlingen naar de Oostzee vertrokken. In de baai van Gdansk kwam de Friese kof tijdens een storm in aanvaring met een Engels schip en zonk.

Het wrak van de Jonge Seerp werd in 1985 door duikers ontdekt en sindsdien is een grote hoeveelheid scheepsonderdelen en huisraad boven water gehaald. Ook zijn er veel persoonlijke items opgedoken; zelfs de zegelring van de kapitein werd gevonden. Het is verbluffend te zien hoe goed deze duikvondsten, na ruim twee eeuwen in het water van de Oostzee, bewaard zijn gebleven. Het zijn allemaal tastbare herinneringen aan de geschiedenis van de Friese kustvaart, die in de 17e en 18e eeuw een grote omvang had.

De expositie in Sneek heeft als titel “Weer boven water” en is te zien tot en met 7 oktober, die in Harlingen tot en met 16 september 2018. In Sneek komen vooral de scheepsbouwkundige aspecten, de rol van de Oostzeevaart en de bodemvondsten aan bod. In Harlingen wordt aandacht besteed aan de schipper, het leven aan boord, de navigatie en het noodlottig ongeluk.

Navigatie moet echter wel geleerd worden. Bij de opening in het Hannemahuis wees directeur Arjen Mintjes erop dat dit jaar het tweehonderd jarig jubileum van maritiem onderwijs in Harlingen gevierd wordt. Dit jubileum is het tweede onderwerp dat in de tentoonstelling in het Hannemahuis aan bod komt. Uniek zijn een historische atlas, een Jacobsstaf en een Daviskwadrant uit de begintijd van de zeevaartschool in Harlingen. Uniek zijn ook twee instructiemodellen waarmee leerlingen alles over een zeil- en stoomschip duidelijk werd uitgelegd. Meer over de geschiedenis van het maritiem onderwijs in Harlingen is te vinden in het pas verschenen boek Leren navigeren dat verschenen is bij de Walburg Pers.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .