De tewaterlating van de ‘Witte Swaen’

Onder een bewolkte lucht werd op zaterdag 27 oktober 2018 in Harlingen de reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentsz tewater gelaten. Net voordat het begon te regenen werd het schip gedoopt door prinses Margriet. Ook werd de naam van het schip bekend gemaakt. Die was lange tijd onzeker; in diverse boeken werd het schip ‘de Windhond’ genoemd, maar daarbij werd niet naar primaire bronnen verwezen. Volgens bouwmeester Gerald de Weerdt heette het schip in werkelijkheid de ‘Witte Swaen’ en was ‘de Windhond’ de naam van een schip tijdens een eerdere expeditie van Barentsz.

Barentsz foto

Aan het schip is al zeven jaar gewerkt, verdeeld over 28.000 manuren. Door zoveel mogelijk op authentieke wijze te bouwen zou het totaal aantal manuren dicht in de buurt moeten komen van wat men in de zeventiende eeuw voor een dergelijk schip nodig had. Aan de ‘Witte Swaen’ zal nog zeker een jaar gebouwd moeten worden; zo moet het vaartuig nog van masten en tuigage worden voorzien en zal op het voor- en achterschip nog een opbouw komen.

DSC_0810

De loods waarin de bouw tot nu toe plaatsvond is inmiddels afgebroken en het schip is naar een nieuwe locatie versleept, enkele tientallen meters verderop.

Ga voor meer informatie naar http://debarentsz.nl/

Dit bericht werd geplaatst in Blog. Bookmark de permalink .