Voorjaarsnummer Tijdschrift voor Zeegeschiedenis

TVZ2019Onlangs verscheen het voorjaarsnummer van het Tijdschrift voor Zeegeschiedenis. Dit nummer biedt een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Simone Nieuwenbroek verhaalt over het cognitieve landschap van het Hollands Diep na de tragische dood van stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz op basis van een gevarieerd bronnencorpus. Het Scheepvaartmuseum heeft in de loop der jaren veel informatie verzameld over de zogenaamde Tarakanreizen naar Noorwegen in de jaren dertig van de twintigste eeuw. In 2017 deed Iris van der Zande als prof. dr. Warnsinck Fellow onderzoek naar de jeugdreizen met dit kampeerschip. In ‘De hoop van het vaderland’ doet zij verslag van haar bevindingen. De dekolonisatieoorlog (1945–1949) staat volop in de belangstelling. Aart Ruijter beschrijft de complexe organisatie en logistiek van de troepentransporten tussen Nederland en Indonesië. In de dagen voorafgaande aan het vertrek van de vissersschepen werden schepen van oudsher feestelijk gepavoiseerd, algemeen bekend onder de noemer ‘Vlaggetjesdag’. Alex Poldervaart en Dirk Tang vertellen over de geschiedenis van dit gebruik. Recent doken in Bretagne twee schilderijen op van de Bataafse flottielje in Vlissingen in 1804. Uit de korte bijdrage van Victor Enthoven blijkt hoe bijzonder beide schilderijen zijn. Het Zeeuws Archief beheert het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) en heeft dit omvangrijke en belangwekkende archief toegankelijk gemaakt. Roosanne Goudbeek bespreekt de mogelijk- heden voor nader onderzoek naar de slavenhandel van de MCC. De recensies van recent verschenen publicaties zijn samengebracht onder Boekbesprekingen en Signalementen. Op 23 december 2018 overleed kolonel der mariniers b.d. A.G.C. Kok. Een In memoriam herdenkt deze zeer gewaardeerde organisator van een groot aantal reizen voor de leden van de vereniging.

De papieren versie van het tijdschrift is eind mei bij de leden bezorgd. Abonnees die hun e-mailadres hebben doorgegeven aan het secretariaat, hebben ook een bericht ontvangen toen de digitale versie was verschenen. Bent u lid en wilt u, naast de gebruikelijke papieren editie, ook de digitale versie van het Tijdschrift ontvangen? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt dan, naast de nieuwsbrief Acht Glazen, voortaan ook berichten over het Tijdschrift direct in uw e-mailbox.

Bent u nog geen lid van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis? Meldt u zich dan vandaag nog aan.


Toestemming gebruik e-mailadres
De Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis maakt in toenemende mate gebruik van digitale middelen om met haar leden te communiceren. Hiermee besparen wij op verzendkosten, maar kunnen wij u ook vaker en sneller van relevante informatie voorzien. Wij zijn verplicht voor
af uw toestemming te vragen om uw e-mailadres te mogen gebruiken voor het toesturen van digitale berichten zoals uitnodigingen voor de ledenbijeenkomsten, de nieuwsbrief Acht Glazen en de digitale editie van het Tijdschrift voor Zeegeschiedenis.

Dit bericht werd geplaatst in Voor leden. Bookmark de permalink .